اطلاعات بازار جهانی
اطلاعات بازار ژاوکس
لونا کلاسیک چیست؟
لونا کلاسیک چیست و ارز دیجیتال LUNC از کجا آمد؟
نام لونا کلاسیک (Luna Classic) با توکن لونا (LUNA) و شبکه سقوطکرده ترا (Terra) و استیبل کوین آن UST پیوند خورده است. پس از سقوط شبکه ترا و توکنهای آن، سازندگان و جامعه ترا طرحی را برای راهاندازی مجدد این پروژه تصویب کردند که باعث سردرگمی بسیاری از مردم درمورد نامهای توکن جدید و قدیمی این شبکه شد.
لونا کلاسیک چیست؟
لونا کلاسیک با نماد LUNC توکن بومی بلاک چین ترا (Terra) است که در سال ۲۰۱۸ عرضه شد. در جریان سقوط استیبل کوین UST در مه ۲۰۲۲ جامعه ترا تصمیم گرفت یک بلاک چین جدید ایجاد کند که ترا ۲ (Terra ۲.۰) نام گرفت. پس از آن، توکن اولیه لونا (LUNA) به لونا کلاسیک ریبرند شد.
هدف شرکت ترا لبز (Terra Labs) که هردوی این کوینها را توسعه داده این است که همه پروتکلها و اپلیکیشنهای شبکه قبلی به شبکه جدید منتقل شوند. بااینحال، اکنون که در سال ۲۰۲۴ هستیم، هنوز آینده شبکه اصلی ترا در ابهام قرار دارد.
تاریخچه شبکه ترا (Terra) و ارز دیجیتال لونا و UST
ترا (Terra) در سال ۲۰۱۸ توسط دو کوان (Do Kwon) و دنیل شین (Daniel Shin) تأسیس شد و میننت خود را در سال ۲۰۱۹ راهاندازی کرد. هدف کوان و شین از ساخت شبکه ترا این بود که به کاربران ثبات ارزهای فیات را در قالب ارزهای دیجیتال ارائه دهند و در عین حال از قدرت تکنولوژی بلاک چین برای تراکنشهای سریع و مقرونبهصرفه استفاده کنند.
این دو بنیانگذار همچنین هدف گسترش پذیرش بلاک چین را در میان عموم داشتند. شرکت ترا الاینس (Terra Alliance) از شبکه ترا پشتیبانی میکند. بلاک چین ترا در آن زمان شامل دو بخش مهم بود: استیبل کوین UST و ارز دیجیتال لونا (LUNA).
ترا (Terra) زمانی یک اکوسیستم ارز دیجیتال ۴۰ میلیارد دلاری بود که در ماه مه ۲۰۲۲، در یکی از بزرگترین فروپاشیهای تاریخ کریپتو سقوط کرد و پیامدهای مخرب زیادی برای دیگر پروژههای ارز دیجیتال داشت.
پس از سقوط ترا و نابودی ارزش بازار میلیاردی آن طی مدتی کوتاه، بسیاری از ارزهای دیجیتال افت قیمت شدیدی تجربه کردند، برخی از پروژههای فعال نیز در پی سقوط ترا ضرر کرده یا ورشکست شدند و بازار وارد یک زمستان کریپتویی طولانیمدت شد.
در آن زمان ارزش توکن UST، که زمانی بزرگترین استیبل کوین الگوریتمی بود و توکن دوقلوی آن لونا، که قرار بود قیمت استیبل کوین UST را تثبیت کند، در عرض یک هفته تقریباً به صفر رسید.
قبل از فروپاشی، هر دو ارز دیجیتال UST و لونا جز ارزهای برتر بودند و سقوط آنها باعث شد اعتماد بسیاری به ارزهای دیجیتال متزلزل شده یا به کلی از بین برود. در طول این بحران بلاک چین ترا دو بار به کلی متوقف شد.
استیبل کوین UST و ارز دیجیتال لونا (LUNA)
ارز دیجیتال UST یک استیبل کوین الگوریتمی است که از طریق مکانیسم آربیتراژ با ارز دیجیتال لونا نسبت ۱:۱ خود را با دلار آمریکا حفظ میکند. ارز دیجیتال لونا همچنین توکن بومی شبکه ترا است و از آنجایی که بلاک چین ترا از مکانیسم اثبات سهام (PoS) استفاده میکند، ارز دیجیتال لونا توسط اعتبارسنجها برای پردازش تراکنشهای شبکه و جمعآوری پاداش استفاده میشود.
اما یک استیبل کوین الگوریتمی مانند UST چگونه نسبت ۱:۱ خود با دلار آمریکا را حفظ میکند؟ از نظر تئوری، این اقدام از طریق یک مکانیسم بازخرید ساده انجام میشود: همیشه میتوان یک UST را در ازای یک دلار از ارز دیجیتال لونا خرید و فروش کرد:
اگر ارزش UST کمتر از یک دلار باشد، آربیتراژورها میتوانند یک UST بخرند، آن را بسوزانند و مقداری لونا به ارزش یک دلار مینت کنند و سپس توکن لونا را بفروشند تا سود کسب کنند؛
اگر ارزش UST بیشتر از یک دلار باشد، آربیتراژورها میتوانند مقداری توکن لونا به ارزش یک دلار بخرند، آن را بسوزانند، یک UST مینت کنند و سپس آن UST را برای کسب سود بفروشند.
هدف بلندمدت بلاک چین ترا ایجاد یک اکوسیستم پررونق شامل برنامههای مالی پرکاربرد و ادغام آنها در پرداختهای دنیای واقعی بود. با این حال برای اینکه UST در کوتاهمدت اعتبار بیشتری به دست آورد، ترا دارندگان این استیبل کوین را با بازده و سودهای بالا تشویق کرد.
این کار از طریق پروتکل پسانداز انکور انجام شد که ۲۰٪ سود به دارندگان UST ارائه میداد. این امر باعث افزایش تقاضا برای UST شد، زیرا کاربران هجوم آوردند تا سود با بازده بالا بهدست آورند. استیبل کوین UST در نقطه اوج خود بیش از ۱۸ میلیارد دلار عرضه در گردش داشت و پروتکل انکور در مجموع بیش از ۱۵ میلیارد دلار ارزش قفل شده (TVL) داشت.
بلاک چین جدید ترا که با نام Terra ۲ نیز شناخته میشود در ۲۸ مه ۲۰۲۲ راهاندازی شد. بهموازات آن، بلاک چین قدیمی که اغلب با نام ترا کلاسیک (Terra Classic) شناخته میشود نیز از بین نرفت، اما هیچ فعالیت یا برنامه خاصی برای توسعه آن وجود نداشت.
پس از راه اندازی ترا ۲، توکن بومی جدید این شبکه نام لونا (LUNA) را به ارث برد. بلاک چین قدیمی نیز با نام ترا کلاسیک به کار خود ادامه داد و نام توکن آن به لونا کلاسیک (LUNC) تغییر یافت. در نتیجه، اکنون دو بلاک چین ترا بهصورت موازی با دو ارز دیجیتال متفاوت کار میکنند:
- شبکه قدیمی یا اصلی ترا (ترا کلاسیک) با ارز دیجیتال لونا کلاسیک و توکن LUNC
- بلاک چین جدید ترا با نام ترا ۲ با ارز دیجیتال لونا و توکن LUNA
آینده ارز دیجیتال لونا کلاسیک و توکن LUNC
تا چندین ماه پس از تغییر نام لونا به لونا کلاسیک، قیمت توکن لونا کلاسیک در پایینترین سطح خود یعنی ۰.۰۰۰۱ دلار باقی ماند که بهدلیل نزولیبودن بازار گسترده ارزهای دیجیتال، آنچنان غیرمنتظره نبود.
با این حال، ارزش ارز دیجیتال لونا کلاسیک پس از تصویب مکانیسم تکس بِرن (Tax Burn) برای مدت کوتاهی افزایش یافت. این مکانیسم در ۲۱ سپتامبر ۲۰۲۲ فعال شد و بر اساس آن ۱.۲٪ از هزینههای هر تراکنش در بلاک چین سوزانده شده که باعث کاهش عرضه توکن لونا کلاسیک و افزایش تقاضای آن میشود.
پس از آن در ۲۶ سپتامبر ۲۰۲۲ بایننس در یک اطلاعیه اعلام کرد که تمام کارمزدهای معاملات اسپات و مارجین جفتارزهای LUNC را کاهش میدهد. این باعث شد که قیمت توکن لونا کلاسیک تنها در عرض چند ساعت از ۰.۰۰۰۱۸ دلار به ۰.۰۰۰۳ دلار، یعنی بیش از ۶۰ درصد، افزایش یابد.
با این حال، این صعود قیمت لونا کلاسیک موقتی بود و در طول زمان قیمت آن بهطور پیوسته به سطح حمایتی حدود ۰.۰۰۰۵ دلار تا آگوست ۲۰۲۳ کاهش یافت. در اوایل دسامبر، قیمت لونا کلاسیک یک صعود سریع از ۰.۰۰۰۰۷۷۸ دلار به ۰.۰۰۰۲۷ دلار داشت و تا ۱۱ دسامبر کاهش کمی تا ۰.۰۰۰۱۸ دلار را تجربه کرد.
کیف پولهای لونا کلاسیک
توکن LUNC دو نسخه دارد: یک نسخه که روی بلاک چین ترا اجرا شده و یک نسخه ERC20. برای نسخه بومی آن باید از کیف پول رسمی که Terra Station نام دارد استفاده کنید.