برای بسیاری از کاربران، مفهوم تون کوین و ارزش آن به عنوان یک ابزار سرمایهگذاری موضوعی پیچیده است. در این متن، به بررسی جامع تون (TON) میپردازیم تا مفهوم و ارزش این توکن را برای علاقهمندان به صورت واضحتری روشن کنیم.
تون کوین یا TON، به عنوان یک دارایی منحصر به فرد در دنیای ارزهای دیجیتال ظاهر شده است. این ارز دیجیتال نه تنها یک سکه دیگر در این فضای گسترده نیست، بلکه نحوه عملکرد سیستمهای غیرمتمرکز را بهبود بخشیده و به روی میانجریانی برخوردهایی را دارد که ارزهای دیجیتال قبلی نتوانستند آنها را حل کنند.
گرچه نام “تون کوین” ممکن است به نظر برخی بیاید که تنها یکی از ارزهای بیارزش دیگر است، اما واقعیت این است که نام گذاری این ارز دیجیتال ارتباط مستقیم با ساختار زیربنایی آن، به عنوان بخشی از بلاکچین TON (شبکه باز تلگرام) دارد. این ارتباط به هیچ وجه تصادفی نیست. تلگرام، یکی از پلتفرمهای پیامرسان پیشرو در جهان، به دنبال بهرهبرداری از پایگاه کاربری عظیم خود و ایجاد یک ارز دیجیتال ساده، قابل قبول و قابل تبادل برای کاربران خود بود.
سفر تون کوین پر از نوآوری و تاریخچهای پر از اتفاقات است. از مرحله اولیه ارائه سکه (ICO) گرفته تا چالشهایی که برای آن ایجاد شده است، این ارز دیجیتال انواعی از چالشها و فرصتهای موجود در دنیای ارزهای دیجیتال را برای ما نمایان میکند. با این وجود، در میان این چالشها، تون کوین همچنان به دنبال تثبیت خود به عنوان یک ارز غیرمتمرکز، کاربرپسند و فناورانه است.
تون کوین یا TON Coin یکی از ارزهای دیجیتالی است که با هدف ایجاد یک زیرساخت برای انجام پرداختهای مستقیم درون پلتفرم تلگرام بوده و سعی در بهبود مشکلاتی که در ارزهای دیجیتال قبلی مشاهده میشد، دارد.
بیشترین تمرکز این شبکه بر روی ایجاد امکاناتی برای انجام تراکنشهای سریع و با کارمزد مناسب است. در مقایسه با بیت کوین و اتریوم که بیشتر به عنوان ابزار سرمایهگذاری تلقی میشوند تا برای استفاده در تراکنشهای روزمره، تون کوین به عنوان یک وسیله برای انجام پرداختهای روزانه در نظر گرفته میشود. این ارز دیجیتال با سرعت بالایی در انتقالات و کارمزد پایین، به عنوان یک جایگزین جذاب برای ارزهای دیجیتال دیگر مطرح است.
علاوه بر این، تون کوین امکان ادغام با سرویسها و بلاکچینهای دیگر را نیز فراهم میکند، از جمله سرویسهای متمرکز و غیرمتمرکز. اما یکی از مزایای بزرگ تون کوین نسبت به سایر بلاکچینها، حضور بیش از چند میلیارد کاربر فعال تلگرام است. این امکان به تون کوین میدهد که به راحتی در این شبکه استفاده شود و باعث ایجاد یک شبکه گسترده برای پذیرش و استفاده از ارز دیجیتال Ton Coin شود.
همچنین، بلاکچین تون قابلیت نوشتن قراردادهای هوشمند را نیز دارد که این به توسعهدهندگان این امکان را میدهد تا برنامهها و توکنهای خود را روی این شبکه ایجاد کرده و از قابلیتها و امکانات آن بهرهمند شوند. به این ترتیب، تون کوین در تلاش است تا یک اکوسیستم رو به جلو و همگانی برای انجام تراکنشهای دیجیتال و ایجاد ارزش برای کاربران و توسعهدهندگان فراهم کند.
تون کوین، یکی از نمونههای برجسته ارزهای دیجیتال، ریشههای خود را در آغاز دههی ۲۰۱۰ با تأسیس تلگرام توسط دو برادر روسی، پاول و نیکلای دوروف، میگیرد. پاول، بهعنوان بنیانگذار تلگرام، با پشتوانهی دانش فنی قابل توجه برادرش، نقش مهمی در ایجاد این پلتفرم پیامرسان برجسته داشت.
سال ۲۰۱۷، برادر دیگر، دکتر نیکلای دروف، مفاهیم اصلی شبکه بلاکچین تلگرام را در قالب “Telegram Open Network (TON)” معرفی کرد. این اولین معرفینامه غنی، پایهی اصلی را برای پیادهسازی یک بلاکچین قوی تلگرام فراهم کرد.
در سال ۲۰۱۸، تلگرام برای پروژه TON یک لایت پیپر و یک وایت پیپر منتشر کرد. این پروژه که ابتدا با نام “Gram” شناخته میشد، بهطور مداوم در دوران توسعهاش به اطلاعاتی پرداخته میشد. در این مدت، TON با جلب سرمایه از طریق فروش خصوصی توکنهای “Gram”، موفق به جذب سرمایه میلیاردی شد. در حقیقت، فروش توکن Gram در آوریل ۲۰۱۸، یکی از بزرگترین فروشهای توکن در تاریخ را بهدست آورد.
اما، مسیر توسعه TON با چالشهایی همراه بود. از جمله بروز موارد کلاهبرداری قبل از عرضه اولیه توکن (ICO) که باعث نگرانی شرکت تلگرام و تداخل با مقررات SEC شد. تلگرام در نهایت در دادگاه مشکلاتی با SEC داشت و مجبور به قطع همکاری با توسعه TON شد. این مرحله، علاقهمندان به فناوری بلاکچین، به دلیل آزادی کدهای باز TON، به توسعه بلاکچین غیرمتمرکز TON پرداختند.
شبکه تون یک پروژه چند زنجیرهای است که از ترکیب بلاکچینهای مختلف بهمنظور افزایش مقیاسپذیری و بهبود عملکرد کلی شبکه استفاده میکند. در اساس، این شبکه از دو بلاکچین اصلی تشکیل شده است: مسترچین (Masterchain) و ورکچین (Workchain).
مسترچین مسئول ذخیره و مدیریت تمام دادههای حیاتی و اساسی پروتکل است، از جمله پارامترها، آدرسهای اعتبارسنجی، و مقدار کوینی که اعتبارسنجیها باید در آن سهیم شوند. همچنین، دادههای مربوط به ورکچین و شاردها نیز در این بلاکچین ذخیره میشوند.
ورکچین شامل تمام اطلاعات مربوط به تراکنشها و قراردادهای هوشمند مختلف ثبت شده در شبکه است. با توجه به این که فرمت آدرسها، تراکنشها و ماشینهای مجازی متفاوتی به هر قرارداد هوشمند اختصاص داده میشود، هر ورکچین دارای قوانین و ویژگیهای خاص بهشمار میآید. به همین دلیل، بلاکچین تون را میتوان بهعنوان یک بلاکچین ناهمگن در نظر گرفت.
هر ورکچین درنهایت با استفاده از مکانیسم شاردینگ به چندین شاردها (Shardchain) تقسیم میشود که ویژگیها و قوانین ورکچین خود را بهارث میبرند. شاردها تراکنشها را بهصورت موازی پردازش کرده و سرعت و مقیاسپذیری شبکه را افزایش داده و همچنین جلوی انباشته شدن حجم زیادی از بلاکهای تأییدنشده را میگیرند.
این ساختار چند زنجیرهای شبکه تون به شبکه این امکان را میدهد که با پشتوانهی بلاکچینهای مختلف، بهطور همزمان کاربردهای متعددی را پشتیبانی کند و عملکرد بهینه را برای تراکنشها و قراردادهای هوشمند فراهم آورد.